Waarom met paarden?

Paarden zijn kudde-prooi-en vluchtdieren. Daarom heeft de natuur ze een bijzondere gevoeligheid gegeven voor signalen die anderen rond hen uitsturen. Die signalen goed opvangen is voor paarden immers een kwestie van overleven.

Paarden voelen niet alleen hun soortgenoten goed aan, maar detecteren ook feilloos de signalen aan die wij als mensen uitsturen – hoe wij tegenover anderen staan, hoe krachtig of onzeker wij zijn, hoe we overkomen.

In tegenstelling tot mensen, aanvaarden paarden die signalen onvoorwaardelijk, veroordelen niet. Maar dat wat ze opvangen, bepaalt wel hun reactie: zo houden ze ons als het ware een spiegel voor.

En in die spiegel van de natuur begint de ontdekkingsreis naar jezelf.

De onvoorwaardelijke aanvaarding door een paard, het feit dat een paard nooit oordeelt – laat staan veroordeelt – biedt gekwetste mensen vaak het nodige vertrouwen om op verhaal te komen, om zichzelf terug te vinden.

Wat is de meerwaarde van paarden binnen het coaching proces?

“Is een mens geen betere mensentherapeut? Hoe kan een paard een mens nu aanvoelen? Wat kan een mens leren van een paard?”

Het zijn maar enkele van de vele vragen die vaak gesteld worden over coaching met paarden. Toch bieden paarden ons iets unieks en de reden is eenvoudig: paarden hebben enkel de natuur, hun instinct en het vertrouwen op elkaar als leidraad voor het leven. Die onvoorwaardelijke aanvaarding van de ander, die vanzelfsprekende en natuurlijke verbondenheid die ze onder elkaar hebben, voelen ze ook tegenover de mens.

De unieke veilige en aanvaardende context die hierdoor ontstaat laat toe dat het coachingproces snel tot de essentie kan komen.

Paarden leven in het hier en het nu, oordelen niet en laten je toe om te ontdekken en zelf te leren.

Geïnteresseerd?